top of page

O festivalu

a organizátořích

Sabor Latino lze do češtiny přeložit jako „chuť latiny“.

Pojmem chceme vyjádřit, že vnímání kulturních projevů zemí Latinské Ameriky přináší více než čárku do kulturního deníku. Rozmanité kulturní projevy zemí Střední a Jižní Ameriky jsou prožitkem a zároveň filozofií, vyjádřením radosti ze života a úcty ke všemu, co nám dává i odnáší.

Naším cílem je představit Latinskou Ameriku v maximální šíři. Proto se na přehlídce objeví soubory reprezentující hudbu a tanec mnoha latinsko-amerických zemí, konkrétně Mexika, Kuby, Argentiny, Peru, Bolívie, Ecuadoru a dalších oblastí.

 

Přes kulturní rozmanitost spojuje většinu zemí Latinské Ameriky společný jazyk. Tím je španělština. Počátky jejího šíření spadají do nechvalného období kolonizace. Přesto v ní vznikly umělecké projevy mimořádného a svébytného charakteru. V tomto smyslu se dají spatřovat kořeny americké latino kultury v Evropě. Proto na přehlídce zazní i hudba z kontinentálního Španělska.

 

Zároveň chceme upozornit na jedinečnou kulturu původních obyvatel Jižní Ameriky. Přehlídku tedy zpestří folkor z Bolívie, Peru a Ecuadoru.

 

Pro „latince“ je kultura nedílnou součástí života. Nejen kulturou je však živ „latinec“ .

Zemi s vlažným vztahem k jídlu v Latinské Americe nenajdete. Svatební hostina trvá několik dní, ale ani po pohřbu vás pozůstalí nepošlou domů hladového. Na našem festivalu nikdo hlady neumře. Chuťové buňky naopak rozjitří tradiční jídla z Mexika, Kolumbie, Venezuely, Peru, Bolívie, Argentiny a Španělska. Na zdraví si připijeme vínem z Čile, Peru, Argentiny, Brazílie nebo Kuby. Ostřejší nátury si přiťuknou kubánským rumem či mexickou tequilou. Jemnější povahy se zabaví koštováním kubánských koktejlů nebo mexických džusů, které zachutnají i dětem.

 

Těžko říci, proč v zemích Latinské Ameriky nabyl obrovské obliby tzv mariánský kult. Má to souvislost s předkřesťanskou přítomností matriarchátu? Je Bůh žena? Dios Pacha Mama z And by o tom jistě něco věděla. Společně s „mámou“ Marií je uctíváno i zrození. Proto by byl hřích, prezentovat latinsko-americkou kulturu a zapomenout na děti. Ve spolupráci s dětskými cenrty, MŠ KinderGarten a profesionálními hudebníky, tanečníky a výtvarníky jsme pro ně připravili mnoho tematických dílniček a workshopů. Budou si tak moci vyrobit atrapy lidových hudebních nástrojů z oblasti And a Mexika, naučí se vytvořit loutku v podobě tradičních panenek z vybraných zemí Latinské Ameriky nebo si ozdobí a snědí perníčky ve tvaru obrazců z Nasca.

                                                              

ORGANIZÁTOŘI

Edwin Aguirre

studoval ekonomii a hudbu na Universidad Autónoma Tomás Friás v rodném bolívijském městě Potosí. S formací Tinkunaku se v rámci projektu Unesca podílel na propagaci andské hudby v Evropě. Roku 2000 založil latinsko-americkou kapelu Caribe, která za jeho vedení získala v roce 2003 titul Salsa kapela roku na Prague Latin Awards. Doma i v zahraničí natočil řadu CD, např. Tinkunaku, Encuentro, Mosoj Naň a jiné. Působil v mnoha latino kapelách a přičichl i k mexickému mariachi. Od roku 2009 účinkuje v kapele Encuentro, která se zaměřuje na latino a indiánský folklor. Hraje především na flétny a perkuse (bonga, congo, cahon atd) a obojí rovněž vyučuje. Rozeznít ale umí i klávesy, charango a takřka vše co vydává zvuky. V Čechách jej známe také jako tanečníka a učitele latinskoamerických tanců. V roce 2010 byl majitelem latino klubu Azúcar, v němž zorganizoval několik úspěšných kulturních akcí.

 

Eliška Aguirre

studovala housle na Konzervatoři v Teplicích a hudební a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Hudbě Jižní Ameriky se začala věnovat v semináři PhDr Vlastislava Matouška. Teoretické poznatky konfrontuje kontaktem s praxí a o jihoamerické hudbě přednáší na adekvátně zaměřených akcích. Roku 2009 založila kapelu Encuntro. Hraje v ní na housle, je dramaturgem koncertů a autorkou průvodního slova. Jako houslistka a hráčka na fidulu též působí v souboru historické hudby Karmína. Věnuje se kulturní publicistice a vytváří kulturní pořady (pro výchovné koncerty, pro Český rozhlas, pro dětská centra). Učí v mateřských a základních školách předměty hudební, výtvarné a dramatické.

bottom of page